La creïlla

La creïlla

Les patates o creïlles són el quart cultiu alimentari més gran a tot el món després de l’arròs, el blat i la dacsa. Açò és així perquè és un aliment bàsic en molts plats. A més de ser delicioses i fàcils de cuinar, les creïlles són prou nutritives.

La creïlla tardana es planta a l’agost i es conrea entre setembre i novembre. Es recol·lecta al desembre.

La creïlla exigeix humitat abundant i regular. El fem ha de ser incorporat abans de la sembra perquè no afavorisca el desenvolupament de malalties.

El cultiu requereix un terreny prou esponjós i airejat, per la qual cosa les labors preparatòries del sòl han de ser en profunditat i es realitzaran amb el tempero adequat perquè quede molt fi. La preparació del terreny serà un factor fonamental en la producció obtinguda.

Així mateix, la creïlla, malgrat ser un tubercle, necessita molt sol i climes amb temperatures mitjanes diürnes de 18 a 24 graus, i nocturnes per sota dels 15 graus.

Coincidint amb els dos o tres últims regs s’ha de realitzar una aportació moderada de nitrogen. Si no es posa, la creïlla no creix. Si es posa massa farà que cresquen les fulles, la parteix àrea, i la creïlla siga de menor qualitat, amb esquerdes.

Les gelades li fan molt dany a la creïlla.

Entre els seus enemics, el cuc del filferro, l’escarabat de la creïlla i l’arna de la creïlla. Els tres podran ser combatuts amb insecticides o amb ratapinyades, que són els aliats naturals de l’horta.

La creïlla té un rendiment de 40 a 60 tones per hectàrea.

Per a conèixer més sobre el cultiu de la creïlla pots veure aquest vídeo on s’explica tot el seu procés:

 

Sabies què?

Davant de la creença habitual que les creïlles engreixen, en realitat tenen molt poques calories, per la qual cosa una creïlla bullida aporta solament 26 calories i és una gran elecció per a incloure en una dieta. A més, té un índex glucèmic baix, la qual cosa fa que el teu estómac se senta ple per més temps, ajudant-te a mantenir els antulls a distància.

En espanyol, la paraula «papa» és un préstec lingüístic del terme quechua papa, que té el mateix significat. De l’encreuament entre batata, paraula originària de la illa L’Espanyola, i papa resulta «creïlla», nom que, per la seua semblança, li va ser aplicat al principi pels conqueridors tant a la papa com a la batata. Molts països van conèixer la papa a través d’Espanya, i per aquesta raó també van adoptar el terme creïlla. En valencià s’usa la paraula «creïlla», vocable que no s’usa en altres dialectes catalans i que s’origina per la semblança en forma amb les “criadillas” de terra, uns fongs amb els quals guarden certa similitud.

La creïlla no es va popularitzar a Europa fins que el naturalista francés Alejandro Parmentier va aconseguir convèncer als reis i a la població del seu país dels beneficis d’aquesta hortalissa en ple segle XVIII. Per aquest motiu, molts dels plats de la gastronomia francesa fets amb creïlla porten el cognom parmentier en el seu honor.

La creïlla i l'alimentació

Les creïlles són summament riques en vitamina B6, una substància fonamental per a mantenir un sistema nerviós saludable i un estat d’ànim equilibrat. A més, les creïlles produeixen una hormona anomenada GABA (àcid gamma-aminobutíric) que ajuda a reduir l’estrès i a dormir.

Així mateix, les altes quantitats de coure i ferro que té la creïlla impulsen l’activitat del cervell, ajudant a millorar la memòria.

La creïlla és un aliment superior ric en fibra i un dels millors ingredients per a utilitzar amb moderació. Tan sol una creïlla al forn proporciona quasi el 12 per cent de la quantitat diària recomanada de fibra, nivells similars als dels grans sencers, pastes i cereals.

 

Compartir en :