La col

La col

La col es planta al setembre, es conrea d’octubre a desembre i es recol·lecta a partir de gener.

Les cols de cabdell estan consideres com a plantes biennals de creixement relativament lent, amb tres períodes en el seu cicle biològic i en la floració del qual afecten aspectes com la temperatura. L’exposició de plantes joves a temperatures baixes durant un cert període pot ocasionar la pujada a flor prematura.

Abans de plantar s’ha de preparar el terreny. Si s’utilitza algun herbicida o insecticida, s’aplica i incorpora abans de la plantació. Si no es realitza aquesta acció augmenta el risc de perdre el cultiu.

La recol·lecció de la col precisa de 4 a 6 passades pel camp que dura de 15 a 20 dies, per la qual cosa és una operació molt important. La recol·lecció es realitza normalment de manera manual.

Amb un reg adequat, la col germina bé. S’han fet estudis que demostren que amb un 75% de reg i un 125% de reg, la planta ha produït exactament el mateix. En aquest cultiu, doncs, les pluges no tenen per què ser un problema,

Entre els desordenes nutricionals que afecten al cultiu es troben l’excés de nitrogen, la manca de bor o la manca de molibdè. La primera crea plantes amb tiges buides; la segona, desbarata els cabdells que apareixen amb taques mortes; i, finalment, la tercera provoca que moltes plantes no donen producció alguna.

Són vàries les espècies de papallones les que, en la seua fase de larves com a erugues, poden atacar al cultiu. Altres plagues de sòl que les ataquen són el cuc de filferro, la mosca de la col, i el cuc gris o dormidor.

La producció s’estima al voltant de 30 tones per hectàrea.

Per a conèixer més sobre el cultiu de la col, pots veure aquest vídeo

 

Sabies què?

La col és una planta molt apreciada des de l’antiguitat. Es considera que van ser els celtes els qui la van descobrir, encara que els grecs la van elevar a la categoria de delícia, ja que la servien habitualment en menjars públics i era esmentada en les seues representacions teatrals com un aliment de molta categoria.

Els romans també feien ús de la col amb finalitats mèdiques, especialment per a tractar problemes intestinals i pulmonars, i per a incrementar la producció de llet materna. Després del descobriment del Nou Món els europeus la van introduir a Amèrica.

Algunes teories diuen que la col és la més antiga de les crucíferes i situen el seu origen fa uns 4.500 anys.

La col i l'alimentació

La col de cabdell és una hortalissa amb molt poques calories, uns 24 kcal per cada100g, ja que el seu component majoritari és l’aigua, que pot arribar al 92%. Té pocs hidrats de carboni i el seu contingut en fibra és important (2,0%).

La col té a més a més importants quantitats d’àcid alfa-linoleic, que es coneix normalment com omega-3 i que és essencial per a tenir una salut mental òptima. La col també ajuda a reduir el risc de patir diabetis i millora la salut cardiovascular.

A diferència d’altres verdures, la col conté gran quantitat de vitamina A. De fet, una petita quantitat de col aporta més del que una persona necessita diàriament. A més, conté més calci que altres productes com la llet.

 

 

Compartir en :